• 051 20 41 93
  • info@bsrumbeke.be

L6

Hallo, welkom in het zesde leerjaar!

De brug naar het secundair, het zetje naar ‘groot worden’, het duwtje naar de toekomst… Nu nog de grootste leerlingen, binnen een paar maanden terug de ‘kleintjes’. Als juf vind ik het vooral belangrijk dat de leerlingen graag naar school komen, dat ze zich goed voelen, dat er een wederzijds vertrouwen is, dat ze bij mij terecht kunnen als ze met iets zitten.

In het zesde leerjaar bouwen we grotendeels verder op het vijfde. Er wordt ook nieuwe leerstof in het zesde aangebracht en geoefend, herhaald, verdiept,… zodanig dat de leerlingen ze goed beheersen.

De instructiemomenten zijn kort, waarna de leerlingen zelfstandig aan het werk kunnen om de leerstof verder in te oefenen. Ondertussen begeleid ik individueel waar nodig. Deze werkwijze wordt vooral toegepast bij wiskunde en taal.

In de Franse les werken we meestal klassikaal en soms individueel of per twee. De nadruk bij Frans ligt grotendeels op het spreken, de leerlingen spelen vaak dialoogjes.

Een keer per week brengen een aantal leerlingen van de klas “het nieuws” (actualiteit). Hiervoor hebben ze telkens een week de tijd om het thuis voor te bereiden en in verstaanbare taal voor de klas te brengen. Zo volgen ze ook de dingen die rondom hen gebeuren. Voor de muzische vakken en W.O. werken we per graad. Het vijfde en het zesde leerjaar krijgen verschillende boeiende thema’s voorgeschoteld. Wij zijn ook de dierenexperts! Dagelijks verzorgen wij de dieren op school en we werken ook nauw samen met Natuurpunt. Ook het ondernemen leren we hier heel concreet ervaren: we hebben onze eigen klaswinkel. Om alles zo goed mogelijk te begrijpen doen we vaak uitstappen (bezoek IJzertoren, Beroepenhuis, Studio Globo,..) of laten we de experten vertellen in onze klas.

En dan de kers op de taart: de bos- en zeeklassen! Het ene jaar trekken we met L3, L4, L5, L6 naar de Lork (bosklassen) en het andere jaar gaan we richting Nieuwpoort( zeeklassen). Een supertoffe, leerrijke en boeiende week!

Met deze bagage is de stap naar het middelbaar … een fluitje van een cent.

Mail onze klas: Zesde Leerjaar

 
juf Shauni