• 051 20 41 93
  • info@bsrumbeke.be

Visie

Welkom in Basisschool Windekind!

Onze school, gelegen in hartje Rumbeke, beschikt over een groot, groen domein. Dit domein proberen we dan ook optimaal te benutten. Klimmen, klauteren en bouwen wordt afgewisseld met spel en sport op de vaste speelplaats. Bij de kleuters wordt het spel in de buitenkeuken en het fietsen dagelijks gestimuleerd.

We zijn ervan overtuigd dat “vuil worden” mag en moet: spelen in de natuur wordt dan ook zo veel mogelijk aangemoedigd door het volledige lerarenteam.

De school beschikt eveneens over een dierenpark, moestuintjes en fruit- en notenbomen. Onze leerlingen zijn mede verantwoordelijk voor de verzorging van dit alles. De eitjes, het fruit, de noten en groenten worden vaak verwerkt (bijvoorbeeld tot: soep, appelmoes, confituur…) en daarna verkocht.

Uiteraard wordt ons domein ook ingezet tijdens de gewone lestijden: alle leerkrachten trekken regelmatig naar buiten om hier (actieve) lessen te geven.

We vinden het van het grootste belang om alle leerlingen een gevoel van thuiskomen te geven. Gevoelens van veiligheid en geborgenheid dragen wij dan ook hoog in het vaandel. Ze mogen zijn wie ze zijn en zich rustig ontwikkelen op hun eigen manier en tempo.

We begeleiden de kinderen in dit proces door hen zo veel mogelijk leerkansen te bieden, maar ook aandacht te hebben voor hun leefwereld. Elk kind beschikt over verborgen talenten, die wij maar al te graag in de kijker zetten. In deze school zet het team de leerlingen aan tot zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Zorgen voor elkaar, respect voor elkaar: het hoort er allemaal bij. Al deze elementen zorgen ervoor dat de leerlingen zich ontplooien en stapsgewijs klaargestoomd worden voor hun verdere levensweg.

Samenwerken vinden wij erg belangrijk. Dit in de eigen klas maar ook met andere leerjaren. Er zijn bijvoorbeeld geregeld klasoverschrijdende activiteiten. Zo hebben we ook onze “leesclub”: een wekelijks leesmoment met groepjes leerlingen van alle klassen om het leesplezier te bevorderen. Om de twee jaar organiseren we een onvergetelijke week: bos- of zeeklassen.

Dit samenwerken breidt zich uit naar ouders en sympathisanten. We hebben bijvoorbeeld een schoolraad, natuurouders, leesouders en als kers op de taart een enthousiaste vriendenkring. Deze organiseert onder andere een spaghettiavond, staat telkens op de Wintermarkt in Rumbeke, is een grote hulp op het schoolfeest en zet zijn schouders jaarlijks onder een grote koekenverkoop. Ook tijdens de lestijden worden de (groot)ouders regelmatig betrokken.  Zo zijn ze welkom op verschillende spelletjesnamiddagen in de kleuterafdeling, een heus (groot)ouderfeest, in de voorleesweek en tal van andere activiteiten.

Onze school is ook een “brede school”: we werken samen met externe partijen uit de buurt. Er is een imker die op onze school honing slingert. De derde graad werkt samen met Natuurpunt en doet jaarlijks mee met de vogeltelling. Er zijn ook verschillende verkeersactiviteiten met politiezone Riho. Daarnaast zijn er ook vrijwilligers van De Molenreke die een handje komen toesteken.

 

De school staat tevens open voor gebruik door externe partners. Ook is er een aanbod van sportactiviteiten na de schooluren voor kleuter en lager in samenwerking met MOEV.

Gezien we de natuur heel belangrijk vinden, werken we ook samen met “mooimakers”. Jaarlijks houden we een zwerfvuilactie waarbij we de schoolomgeving afvalvrij maken. De zorg voor het milieu trekken we verder in ons schoolbeleid. Een gezonde geest in een gezond lichaam! We proberen in te zetten op zo veel mogelijk gezonde tussendoortjes en stimuleren de leerlingen om voldoende water te drinken. Dit is steeds beschikbaar op onze school. Ook plastic afval wordt op onze school zo veel mogelijk vermeden, we moedigen herbruikbare drinkflessen, koek- en fruitdoosjes en boterhamdozen aan.

In onze school is er aandacht voor vernieuwing. Elke lagere klas beschikt over een digibord. Er zijn ook Ipads en een hoop chromebooks ter beschikking. Deze worden zeer regelmatig ingezet op de klasvloer en dragen bij tot digitale geletterdheid van de leerlingen. De lessen zelf worden zo actief mogelijk gebracht: al doende leert men. Het enthousiaste schoolteam neemt zo veel mogelijk (technologische) vernieuwingen mee naar de klas. Het is ons doel om leerlingen zo goed mogelijk klaar te stomen voor het secundair onderwijs. Als leerlingen onze school verlaten, hebben ze reeds met de volgende stap in hun schoolcarrière kennisgemaakt. In het 6de leerjaar gaan ze namelijk op snuffelstage in MSKA Roeselare.  

Wij willen van onze school een ‘kindvriendelijke school’ maken, waar alle kinderen, groot en klein, mogen schitteren en uitgroeien tot actieve burgers. Samen met alle betrokkenen engageren we ons om zo de stad van morgen mee vorm te geven.